Wat is bounce rate precies en hoe werkt het?

Published on by MeasureWorks

De bounce rate is waarschijnlijk een van de metrics die je goed in de gaten houdt. Maar wat is bounce rate precies?

De tijd waarbinnen de bezoeker weer weg ‘bounced’ van de site? Niet helemaal. Het kan namelijk binnen 0 seconden zijn of na 15 minuten. Een bounce rate is het percentage van bezoekers dat op de pagina komt en niet lang erna weer vertrekt. Dit percentage wordt gemeten op basis van onderstaande formule.

Hieronder een aantal voorbeelden waarom een bezoeker kan bouncen:

  • De bezoeker kiest een verkeerde URL waardoor hij meteen vertrekt
  • De informatie staat niet op de pagina die de bezoeker hoopte te vinden
  • De bezoeker raakt in een doolhof van informatie de weg kwijt waardoor hij niet goed kan navigeren en dus niet meteen vond wat hij naar zocht
  • Je site deed helemaal niet wat de bezoeker verwachtte. Het duurde de bezoeker bijvoorbeeld veel te lang voor een pagina volledig inlaadde

Hoe werkt bouncerate?

Bouncerate beoordeel je op pagina niveau. Je wilt dat een bezoeker dieper de website in gaat dan alleen je homepage. Een categoriepagina van bijvoorbeeld een webshop is een plek waar bezoekers kiezen voor (tenminste) één van je producten en dus doorklikken. Als je hier hoge bounce-percentages ziet, dan is dat een reden voor verder onderzoek en optimalisatie.

De bouncerate is een belangrijke waarde; het wordt gebruikt als startpunt voor optimalisatie. Met die informatie kan je de online performance in kaart brengen. De interpretatie van de bouncerate is erg afhankelijk van de herkomst van je bezoeker en inrichting van de website. Binnen de retailbranche is de bounce rate wereldwijd gemiddeld tussen de 20-40%. Scoor jij slechter? Zorg dan dat je website prettig en logisch is opgebouwd en dat je de bezoeker leert kennen.

Zorg voor een snellere site!

Een van de manieren om te zorgen voor een lagere bounce rate is zorgen dat de navigatie en navigatiepad duidelijk is. Daarnaast is de laadtijd van jouw website ook van belang. Wil je weten hoe snel je bent? Doe dan de online test!

infographic_bouncerate