Een positieve gebruikerservaring door meer snelheid

Published on by MeasureWorks

Het traag laden van een site zorgt vaak voor ergernis. De snelheid van een website is onderdeel van de bezoekerservaring. Maar wanneer is een site langzaam? En wat zijn de gevolgen?

Wanneer is een website langzaam?

Er zijn richtlijnen voor wanneer een website langzaam wordt gevonden, vlot of langzaam is subjectief en afhankelijk van de context. Uit onderzoek van usability guru Jacob Nielsen blijkt dat onderbrekingen van maximaal 1.0 seconde acceptabel zijn om in de ‘flow’ van een handeling te blijven. In de afgelopen jaren zijn we steeds ongeduldiger, daar vanuit gaande zal de wachttijd ervaring steeds weer veranderen.

“Your website is at it’s best when it creates the feeling that you don’t have to work to achieve your goal”

Gevolgen voor de gebruikerservaring

In het ontwerpproces van een website wordt veel aandacht besteed aan de content, informatiestructuur, functionaliteiten en het visueel ontwerp. De snelheid van de website is echter ook een essentieel element in de gebruikerservaring. Sterker nog, als de website erg traag wordt, is dit zelfs een van de meest belangrijke elementen, omdat je als bezoeker vrij rond wilt kunnen bewegen op een website. Zonder te hoeven wachten. Zelfs een paar seconden extra laadtijd kan al voldoende zijn om een negatieve gebruikservaring te creëren. Onderschat niet hoeveel impact dit heeft. Als bezoekers een website structureel als traag ervaren, dan is de kans groot dat zij naar een andere website gaan en dat ze ook niet zo snel terug komen.

Hoe pak je het aan?

Het begint allemaal met inzicht in de huidige laadtijd van de website als startpunt van een optimalisatietraject. Na het vinden van de knelpunten is het zaak om te beginnen met het verbeteren van de laadtijd. De gevonden problemen zijn vaak van technische aard, zowel in de front-end als in back-end.

Tip: Door bezoekers zo kort mogelijk te confronteren met een ‘wit scherm’ en de pagina snel van relevante content te voorzien, wordt de aandacht van de bezoeker vastgehouden en kan deze al starten met het lezen of scannen van content. Hoewel het volledig laden van de pagina dan nog wel enkele seconden kan duren, heeft de bezoeker nu het gevoel dat de pagina snel laadt, wat resulteert in een positievere ervaring.

load_carousel_first

Kortom: zorg voor een snellere website!

Langzame websites zijn al jaren een ergernis voor gebruikers. En deze negatieve invloed op de gebruikservaring verlaagt de conversie en daarmee het bedrijfsresultaat. Het wordt alsmaar belangrijker om een snelle website te hebben. Hoe snel is jouw website? Ga naar onze online benchmark en test het direct.